Kategorier
Andlig utveckling eget ansvar Medial utveckling Personlig utveckling

Vad är gott och vad är ont?

Det diskuteras mycket om ”gott” och ”ont” i religion, filosofi och psykologi. Att vara en ”god människa” förknippas oftast med att man är osjälvisk och empatisk mot andra människor och inkännande för andra människors behov och önskningar. När man har förmågan att känna medkänsla och ställer andras behov före sina egna. Det kan betyda att offra sitt eget välbefinnande för andras skull.

Ofta används ordet ond för att beskriva djup omoral. Ondska förknippas ofta med okunskap, försummelse och själviskhet.

Det är inte bra att tro att vissa människor är goda och andra är onda. Jag hör ofta att det talas och skrivs om ”onda människor”. Jag tror inte att det finns onda människor, det vill säga jag tror inte att vi föds onda, för det skulle betyda att det finns onda själar. Men däremot kan ett barn påverkas negativt av omgivningen, vilket i sin tur gör att han eller hon utför grymma handlingar. Jag tror liksom författaren och hypnoterapeuten Michael Newton att när människor påstår att vi föds onda, så är det bara ett sätt att göra ondskan begriplig och att avsäga sig eget ansvar, både individuellt och kollektivt. När vi intalar oss att personer som utför grymma handlingar, som till exempel mord och barnmisshandel, föds onda, så slipper vi besvär med att ta reda på vilka inre drivkrafter som får människor att begå onda handlingar. Grymheten uppstår i den mänskliga hjärnan och är ett sätt att skaffa sig makt, styrka och kontroll. Hatet hjälper oss att glömma vår egen inre smärta och avskyvärda situation.

Enlig Lise Bourbeau så antyder du att du är överlägsen den andre om du dömer och kritiserar denne. Att du är överlägsen en annan person är inte sant eftersom ingen är bättre än någon annan. Alla, till om med den mest hårdhudade brottsling, har fötts för att älska och bli älskad. Det finns inga dåliga människor, bara människor som lider. Genom att förstå lidande, vare sig det är ditt eget eller någon annans, är det mycket lättare att förstå våld, även om du inte stödjer det. När du förstår en brottslings lidande kommer du att inse att vi alla skördar det vi sår, och att brottslingar också håller på att lära sig sina livsläxor. De själva lider inuti och åsamkar andra lidande. När de känner sig accepterade, kommer de också att känna sig älskade. Bara då kan de förstå lidandet och transformeras. De kommer inte längre kunna orsaka andra lidande.

Vi människor behöver ta av oss skyddslapparna och våga se både det goda och den onda hos mänskligheten. Till exempel kan samarbete mellan människor leda till både gott och ont. Men resultatet kan vara olika för olika människor.

Vi alla människor har allting inom oss och allting har en sin motsvarighet. Utan hat kan det inte finnas kärlek och så vidare. I Guds universum finns inget objektivt ont utan allting är under ständig förändring där lägre tillstånd av existens ersätts av högre tillstånd.

Det engelska mediet Marurice Barbanells andliga guide ”Silver Birch” har givit oss många kloka ord. Han sa ”Du har dina moralkoder i din värld beroende på platsen där du bor. Men det är inte samma moralkod på alla platser. Vår utvärdering är baserad på effekten på själen. Detta är det viktiga; allt som främjar själsuppnåendet är bra, allt som fördröjer självsuppnåendet är dåligt.”

Det är sant! Vi har inkarnerat till jorden för att uppleva. Vårt själs syfte är att få erfarenhet och växa. Vi kan växa otroligt mycket genom prövningar och lidande. Jag tror att allt som sker i universum har ett syfte även om det är svårt för oss människor att förstå ibland. Vissa själar har valt att inkarneras i ett mycket tufft liv för att växa och utvecklas.

Källhänvisningar:

  1. Michael Newton, Själarnas öde, Ica Bokförlag, 2010.
  2. Lise Bourbeau, Lyssna till kroppen, Vattumannen förlag, 2009.
  3. The History and Teachinigs of Spiritualism. Spiritualist National Union.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.